Info Akselin etusivulle MuistotTampere
Työ ja tuotteetTyöntekijätOmistajat
KAUPUNKI | MYLLYT JA SILLAT | FRENCKELL | FINLAYSON | TAMPELLA | VERKATEHDAS | TAKO | LILJEROOS


Myllyt ja sillat

Tammerkoskesta ja sen kalastusoikeuksista kuului 1400-luvulla kaksi osaa Messukylän ja Tammerkosken kylille yhteisesti ja kolmas osa Takahuhdille. Kullakin kylällä oli koskessa jauhomylly. 1500-luvun lopulla Tammerkoskessa oli veroluettelon mukaan yhdeksän ympäri vuoden toimivaa jauhomyllyä.

Tammerkosken siltaa Infoa teoksesta

Kaupungin perustamisen yhteydessä Hatanpään kartano sai yksinoikeuden Tammerkosken myllyihin. Yläputouksen mylly purettiin aikanaan masunnin ja alamylly Verkatehtaan tieltä. Keskiputouksen mylly siirtyi kaupungin omistukseen, kun Kyttälä liitettiin Tampereeseen vuonna 1877.

Myllyä varten tehtiin vuosina 1890-91 uusi rakennus, johon sijoitettiin myös kaupungin sähkölaitos. Tuotetulla sähköllä lisättiin katuvalaistusta ja valaistiin kaupungin julkisia rakennuksia. Mutta pitkään kaupunkilaisten mielestä jauhomylly oli sähkölaitosta tärkeämpi.


Rautatiesilta Infoa teoksesta

Tammerkosken ylittävä silta mainitaan asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1556. Se ylitti viistosti kosken matalimman kohdan nykyisen Hämeensillan pohjoispuolella. Silta uusittiin 1660-luvulla, jolloin sen lännenpuoleisesta päästä tuli kaksihaarainen. Seuraavina vuosisatoina silta uusittiin moneen kertaan.

Kyttälän liittäminen kaupunkiin lisäsi liikennettä ja vuonna 1884 valmistuikin uusi 12 metriä leveä teräsrakenteinen silta. Sitä nimitettiin ensin Isoksisillaksi ja sittemmin Hämeensillaksi. Kaupunki kasvoi ja liikenne vilkastui edelleen. Vuonna 1929 valmistui nykyinen Hämeensilta.

Sähkölaitoksen pato, Reino Viirilä 1954. Infoa teoksesta

Puinen Pikkusilta rakennettiin vuonna 1858 pellavatehtaan nurkalta Konsulinsaaren kautta Satakunnankadun päähän. Lokakuussa 1900 otettiin käyttöön nykyinen Satakunnansilta. Rautatiesilta rakennettiin Tammerkosken yli vuonna 1895. Ratinansilta puolestaan valmistui vuonna 1959.

 Lisää aiheesta Sillat, Vesivoima
Tampereen museot/Vapriikki