Info Akselin etusivulle MuistotTampere
Työ ja tuotteetTyöntekijätOmistajat
KAUPUNKI | MYLLYT JA SILLAT | FRENCKELL | FINLAYSON | TAMPELLA | VERKATEHDAS | TAKO | LILJEROOS
Herrainmäki Massunmäki
Konepaja Pellavatehdas
Klikkaa karttaa
Katso panoraama


Tampellan alue

Masuuni Infoa teoksesta Tammerkosken itärannalle perustettiin masuuni vuonna 1844 jalostamaan Viljakkalan Haverin kaivoksen rautamalmia. Raaka-aine osoittautui laadultaan heikoksi ja tuotantoa kehitettiin rakentamalla viereen valimo patojen, pannujen ja uuninluukkujen valmistusta varten.

Seinäjoen ruukin patruuna Gustaf August Wasastjerna osti kannattamattoman masuunin vuonna 1856 kehittääkseen siitä konepajan. Jo ensimmäisinä toimintavuosina valmistuivat höyrylaivat Näsijärvelle ja Pyhäjärvelle.

Valkoista, Timo Vuorikoski, öljy 1996 Infoa teoksesta

Varatuomari Adolf Törngren perusti konepajan viereen pellavatahtaan samana vuonna 1856. Tehdas oli alusta lähtien suurtuotantolaitos, minkä palveluksessa oli satoja työntekijöitä. Tärkeitä tuotteita olivat langat ja köydet sekä kankaat purjeista pyyheliinoihin.

Tehtaat yhdistyivät Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Osakeyhtiöksi vuonna 1861. Konepajan tuotanto laajeni turbiineihin ja vetureihin. Pellavatehtaan puolella ryhdyttiin kutomaan kotimaisten taiteilijoiden suunnittelemia damastiliinoja.

Vuosisadan vaihteen tienoilla tehdasrakennuksia uusittiintuotannon laajenemisen ja monipuolistumisen myötä. Juhlatalo rakennettiin vuonna 1898. Herrainmäelle nousi johtajien ja insinöörien jugendtyylisiä villoja ja Massunmäelle työväenasuntoja.

Keltainen toukokuu, Timo Vuorikoski, öljy 1996 Infoa teoksesta

1900-luvulla Tampella on valmistanut mm. kartonkikoneita ja kallioporauslaitteita. Sota-aikana toimitettiin aseita armeijalle ja sodan jälkeen sotakorvauksia Neuvostoliittoon.

Tekstiiliteollisuudesta Tampella luopui 1970-luvulla. 1990-luvun myötä raskas teollisuus on siirtynyt pois Tammerkosken rannalta. Vähitellen tyhjentyneellä tehdasalueella rakennuksia otetaan uuteen käyttöön: vanhassa alaverstaassa toimii nyt Museokeskus Vapriikki. Purettujen rakennusten sijalle nousee asuinkerrostaloja ja toimistoja.


 Lisää aiheesta Tekstiiliteollisuus 1918-1940, Tekstiiliteollisuus 1940-1960,
 Metalliteollisuus 1918-1940 ja Metalliteollisuus 1940-1960
Tampereen museot/Vapriikki