Info Akselin etusivulle Muistot
Tampere
KAUPUNKI | MYLLYT JA SILLAT | FRENCKELL | FINLAYSON | TAMPELLA | VERKATEHDAS | TAKO | LILJEROOS


Kaupunki

Tehtaan savuja Infoa teoksesta Kuningas Kustaa III perusti Tampereen teollisuuden, kaupan ja käsityön kaupungiksi vuonna 1779. Tarkoitus oli hyödyntää Tammerkosken voimaa ja alueen raaka-ainevaroja.

Teollistumista edistettiin erioikeuksin. Tehtaiden perustajat saivat edullista tonttimaata ja lainaa, vapautuksen veroista, oikeuden tuoda raaka-ainetta tullitta ja myydä tuotteitaan rajoituksetta. Keskiputouksella toimi jo 1780-luvulla paperiruukki ja vuonna 1820 James Finlayson perusti yläputoukselle puuvillatehtaan. Muuten koskivoimaa ei juuri hyödynnetty.

1800-luvun puolivälissä yläjuoksulle syntyi Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Osakeyhtiö eli Tampella. Alajuoksulle tuli Jokioisista verkatehdas ja toiselle rannalle nousi kattohuopatehdas. Käsityöverstaat alkoivat koneistua. Vuosisadan lopulla kaupungin tärkein elinkeino oli tekstiiliteollisuus. Teollistumisen myötä Tampere kaupungistui. Vuosisadan vaihteessa kaupungissa oli 35 000 asukasta ja se oli Suomen kolmanneksi suurin.

1900-luvulla menestyivät eritoten trikoo- ja jalkineteollisuus. Tampereella tuotettiin monenmoista: laivoja, vetureita, olutta, tupakkaa, polkupyöriä ja lentokoneita. Sota-aikana toimitettiin tuotteita armeijalle ja kamppailtiin raaka-ainepulan kanssa. Sotien jälkeen Tampereen teollisuus kehittyi sotakorvausten varassa.

Virtauksia Infoa teoksesta 1900-luvun jälkipuoliskolla suuret tekstiili- ja jalkinetehtaat hävisivät Tampereelta. Tehtaat erikoistuivat ja siirtyivät kaupungin laidoille. Tammerkosken rannalla toimii vielä kartonkitehdas, vanha kattohuopatehdas. Entisissä teollisuusrakennuksissa on uutta elämää. Tampellan konepajan alaverstaassa toimii Museokeskus Vapriikki.


 Lisää aiheesta Tampereen historia, Kaupungin perustuskirja
Tampereen museot/Vapriikki