Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
TervetuloaTyöSerlachiusten valtakuntaSuuria hetkiä
VAIKEITA AIKOJA | MATKOILLA | MÄNTTÄ JUHLII
 Sisällisota
Vapaaehtoinen
maanpuolustustyö
Talvisota
Jatkosota
Sisällissota 1918

Syystalvella 1917 sekä Mäntän punaiset että valkoiset organisoivat kaartejaan. Perustettiin suojeluskunta ja punainen järjestyskaarti. Marraskuun suurlakon jälkimainingeissa punakaartilaiset pidättivät Gösta Serlachiuksen, joka kuitenkin pääsi pian vapaaksi ja pakeni Helsinkiin.

Linna vartijat Jussi Savia ja Aleksanteri Diehl

Mäntän ja Vilppulan alue tuli sotatoimialueeksi heti taisteluiden alkaessa alkuvuodesta 1918. Vilppulan punakaarti hyökkäsi Mänttään tammikuun 31. päivän vastaisena yönä. Suojeluskunta linnoittautui Mäntän linnaan, joka piiritettiin. Apuun tullut Keuruun suojeluskunta karkotti punakaartin Mäntästä, mutta rintamalinja jäi kuitenkin useiksi viikoiksi hyvin lähelle, Vilppulaan.

G.A. Serlachius Oy:n johto ja konttorihenkilökunta mobilisoivat Mäntässä kaikki valkoisten kannattajat sotaponnistuksiin. Mäntän linna toimi paikallisena valkoisen armeijan huoltokeskuksena, päämajana ja sairaalana. Tehtaan konepajassa ja puusepänverstaassa korjattiin aseita, jopa lentokoneita. Gösta Serlachius liittyi itse Valkoista armeijaa johtaneen kenraali Mannerheimin päämajan henkilöstöön pääintendenttinä. Mänttäläisiä oli valkoisen armeijan joukoissa rintamalla tai muissa tehtävissä 88 miestä. Punakaarteissa puolestaan toimi 134 mänttäläistä.

Punaisten puolella taistellut sotilas

Vilppulan rintaman murruttua Mäntän valkoiset ja punaiset kohtasivat toisensa vielä Tampereen seudun taisteluissa. Sotatoimien loputtua koitti puhdistusten aika: monia punaisiksi tiedettyjä teloitettiin, ja epäluotettaviksi arveltuja työläisiä irtisanottiin ja karkotettiin yhtiön mailta.

Valkoisten puolella mänttäläisten tappiot olivat neljä miestä. Punaisten tappiot taisteluissa kaatuneina, vankileireillä kuolleina tai teloitettuina olivat 37 henkeä, joista 34 oli ollut G.A. Serlachius Oy:n palveluksessa.


G.A. SERLACHIUS