Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
TervetuloaTyöSerlachiusten valtakuntaSuuria hetkiä
KOTKAN SIIPIEN SUOJASSA | MÄNTÄN KOSKIKANNAS
Kotkan siipien suojassa G.A.S. -logo

Tervetuloa Mäntän ja G.A. Serlachiuksen vieraaksi!
Näillä sivuilla voit tutustua Mänttään ja mänttäläisiin, G.A. Serlachius Oy:n historiaan ja mänttäläiseen teollisuuteen.

Apteekkari G.A. Serlachius tuli vuonna 1868 Mänttään perustaakseen sinne puuhiomon. Paperimassan tekeminen puusta oli aikansa huipputeknologiaa, ja toivo nopeasta rikastumisesta veti liikemiehiä kaikkialla Suomessa koskien ääreen.

Mäntän koski

Serlachiukselle Mäntän tehtaat tuottivat enemmän huolia kuin rahaa. Mäntälle tehtaan perustaminen oli kuitenkin sen siihenastisen historian tärkein tapahtuma. Paikkakunnasta kehittyi vähitellen tyypillinen suomalainen paperiteollisuustaajama, jossa elettiin yhtiön ehdoilla ja yhtiön kotkan siipien suojassa.

Serlachiukset pysyivät yhtiön johdossa neljä miespolvea ja mänttäläiset kasvoivat sukupolvi toisensa jälkeen tehtaan miehiksi ja naisiksi. Samalla yhtiö kasvoi: ostettiin Tako Tampereelta, Kankaan paperitehdas Jyväskylästä, Kolhon saha ja monia muita tehtaita eri paikkakunnilta. Mäntästä tuli valtakunnallisen metsäteollisuuskonsernin keskus.


G.A. SERLACHIUS