Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
TervetuloaTyöSerlachiusten valtakuntaSuuria hetkiä
TYÖN PARISSA | YHTYMÄN PERHEKUULUMISIA | MÄNTÄN PATRUUNAT
Metsä
Tehdas
 Konttori
Laboratorio
Myynti
Työ konttoreissa 1  2

G.A. Serlachiuksen ajalla Mäntän tehtaan konttori sijaitsi tehdaskannakselle jo 1870-luvulla rakennetussa pienessä hirsitalossa, joka oli alun perin toiminut yhtiön kauppana. Tilat olivat pienet ja henkilöstöä oli vähän.

Mäntän konttorihenkilökunta

1800-luvun viimeisinä vuosina tehtaan korkeimpaan johtoon kuuluivat G.A. Serlachiuksen lisäksi hänen poikansa Axel Ernst Serlachius, vävynsä Vladimir Jurvelius ja veljenpoikansa Gösta Serlachius. Lisäksi pääkonttorissa työskentelivät kasööri ja prokuristi Carl David Skippari, kirjeenvaihtaja ja laskuttaja Anton Reinhold Salmberg, valmisteiden lähettäjä Karl Andreas Enegrén, kirjanpitäjä Linda Nordman, puhelinkeskuksen hoitajat J.G. Riihonen ja Kaarlo Vuolle sekä satunnaisia juoksupoikia.

Gösta Serlachiuksen tultua yhtiön johtoon vanha pääkonttori pysyi vielä pitkään käytössä. Kun tehtaan toiminnot kasvoivat, sivukonttoreita perustettiin pääkonttorin lähelle. 1930-luvulla konttorityötä tehtiin jo viidessä eri rakennuksessa.

GAS:n metsäosaston konttoristit työpöytiensä äärellä

Uusi, moderni pääkonttori valmistui 1934. Sen 3000:nnen neliön pinta-alaa jakoivat kymmenet työntekijät ja lukuisat eri osastot, jotka vastasivat kukin omista toiminta-aloistaan.

Myös konttoreiden varustus kehittyi vuosien mittaan. G.A. Serlachiuksen ajalla konttorin tärkeimpiä työvälineitä olivat mustekynät ja -pullot, puhelin, vesiprässi ja isot, raskaat tilikirjat. Pääasiallinen yhteydenpitoväline oli kirje. Myöhemmin työvälineiksi ovat tulleet lasku- ja kirjoituskoneet, telex- ja telefax-laitteet, kopiokoneet ja viimeksi tietokoneet. Ensimmäiset vuokratut tietokoneet Mänttään tulivat 1958, ensimmäinen oma tietokone (IBM system 360) puolestaan hankittiin 1966.


 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS