Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
TervetuloaTyöSerlachiusten valtakuntaSuuria hetkiä
TYÖN PARISSA | YHTYMÄN PERHEKUULUMISIA | MÄNTÄN PATRUUNAT
Metsä
 Tehdas
Konttori
Laboratorio
Myynti
Työ tehtailla 1  2

G.A. Serlachiuksen perustamalla puuhiomolla tehty tehdastyö ei vielä ollut kovin kaukana käsityöstä. Puu syötettiin hiomakoneisiin käsin, jonka jälkeen koneen tuottama massa kaadettiin seulapohjaisiin levymuotteihin. Syntyneet arkit puristettiin kierrepuristimessa kuiviksi ja ripustettiin sitten narulle kuivumaan.

Sellutehtaalla

Tätä kaikkea varten ei ollut erityistä koulutusta, vaan työ opittiin käytännössä. Vaikeampaa oli sopeutua tehdastyön uudenlaiseen rytmiin: tehtaan pilli soi viideltä, ja työtä tehtiin kahdessa vuorossa kuudesta aamulla kuuteen illalla ja kuudesta illalla kuuteen aamulla.

Vuonna 1881 rakennetun paperitehtaan myötä työ monipuolistui, kun käytettäväksi tuli vähitellen monia paperinvalmistukseen liittyviä koneita. Kehitys jatkui sellutehtaan myötä. Lisäksi Mänttään perustettiin monia muita tehtaita, joissa vaadittiin erilaisia taitoja, esim. konepaja, valimo ja voima-osaston voimalaitokset. Muilla paikkakunnilla G.A. Serlachiuksella oli paitsi hiomoja ja erilaisia paperitehtaita, myös sahoja, vaneritehtaita, voimalaitoksia ja kalustetehdas.

Mäntän paperitehtaan uusi kasvopyyhekone

Erikoistumisen myötä alettiin tarvita koulutusta. Mäntässä paperiteollisuuden ammattiopetusta on annettu 1920-luvulta alkaen.

Modernissa tehtaassa työ on enimmäkseen suunnittelua ja valvontaa. Paperikonetta hoitaa vain muutama ihminen ja jalostuslinjastojen ääressä istuvien työntekijöiden päätyö on katsoa, että automaatio toimii moitteettomasti.


 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS