Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
TervetuloaTyöSerlachiusten valtakuntaSuuria hetkiä
TYÖN PARISSA | YHTYMÄN PERHEKUULUMISIA | MÄNTÄN PATRUUNAT
Metsä
Tehdas
Konttori
Laboratorio
Myynti
Työn parissa Mäntän paperitehtaan piirustuskonttori

Mäntässä arki on rytmittynyt työnteon kautta. G.A. Serlachiuksen puuhiomossa työ oli raskasta mutta helposti opittavaa, myöhempien aikojen Mäntässä moderni metsäteollisuus on luonut yhä uudenlaisia työnkuvia

Suuri osa mänttäläisistä perheistä on perinteisesti saanut toimeentulonsa G.A. Serlachiuksen perustamalta yhtiöltä. Mänttäläiset ovat tehneet töitä yhtiön metsissä, tehtaissa, konttoreissa, laboratorioissa ja myyntitiskien ääressä. Samankaltaista työtä on tehty yhtiön muilla tehdaspaikkakunnilla Tampereelta ja Jyväskylään.

Työn kuva on vaihdellut eri aikoina. G.A. Serlachiuksen ajalla työ opittiin yleensä käytännössä ilman sen kummempaa opiskelua. Myöhemmin eri tehtävissä vaadittavat tiedot ja taidot alkoivat vaatia enemmän ja enemmän koulutusta.

Myös työvälineet ovat kehittyneet. Teollistumisen läpimurtovaiheessa erilaiset koneet, laitteet ja apuvälineet olivat isoja, kömpelöitä ja vaarallisia. Myöhemmin tekninen kehitys on muovannut niitä paljon enemmän työntekijän tarpeiden mukaisiksi.


G.A. SERLACHIUS