Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
VALTA | ARKI | PALVELUT | VAPAA-AIKA
Terveydenhoito
 Elintarvikehuolto
Kauppa
Palokunta
Pankki
Posti ja lehdistö
Maatalous ja elintarvikehuolto 1  2

G.A. Serlachius alkoi 1870-luvun huonoina satovuosina järjestää tehtaan omaa elintarvikehuoltoa. Hän hankki työläisilleen Venäjältä jauhoja ja perusti mm. kauppapuutarhan ja leipomon. Vuodesta 1888 yhtiöllä oli oma pehtori, joka johti Mäntän tilalta käsin yhtiön eri tiloja.

Mäntän mylly

Yhtiön maatalousosasto perustettiin 1917. Sen alaisuuteen kuuluivat yhtiön tilojen lisäksi mm. Mäntän mylly, meijeri, makkaratehdas, lihakauppa ja kauppapuutarha. Kun lähes kaikki maa Mäntässä oli päätynyt yhtiön haltuun, siitä tuli seudun merkittävin maatalouden harjoittaja: 1920-luvun alkupuolella sen tilojen viljelyspinta-ala oli jo yli 1000 hehtaaria. Tuolloin tärkeimmäksi tilaksi oli kohonnut Seppälä. Erityisesti Mäntässä kehitettiin karjataloutta ja karjanjalostusta.

Mäntän Seppälä 1927

Gösta Serlachiuksen omistama Joenniemi toimi 1927 alkaen mallitilana. Se teki Mäntän pienviljelijöille tunnetuksi mm. omenan, marjojen ja koristepuiden kasvatusta ja jalostusta. Tilalta käsin toiminut konsultti kiersi neuvomassa lähistön pientilallisia.

Kun paikallinen omavaraisuus yleensä ja teollisuusyritysten maataloustoiminta erityisesti menettivät 1960-luvulta alkaen merkitystään yhtiön maatalous kävi kannattamattomaksi. Niinpä maatalousosasto sulautettiin metsäosastoon 1973.

 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS