Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
VALTA | ARKI | PALVELUT | VAPAA-AIKA
Terveydenhoito
Elintarvikehuolto
 Kauppa
Palokunta
Pankki
Posti ja lehdistö

Kauppa 1  2

Patruuna G.A. Serlachius perusti Mäntän kolmannen maakaupan vuonna 1871 ja alkoi maksaa työläisilleen palkkaa kauppalappuina. Kun "Serlachiuksen raha" alkoi 1880-luvun puolivälissä syrjäyttää Mäntän ympäristössä Suomen markkaa, järjestelmä jouduttiin lopettamaan. Myös tehtaan puoti joutui pian tämän jälkeen sulkemaan ovensa. Jatkossa yhtiö pyrki turvaamaan työntekijöidensä elintarvikkeiden saantia järjestämällä palkanmaksupäivinä ns. toripäiviä.

Työläisten kauppaOsuustoiminnallinen Mäntän Työläisten Kauppa aloitti toimintansa 1903. Se oli yhtiön työnjohtajien ja työläisten yhteinen hanke, jolle valmistui oma kaupparakennus tehdaskannakselle Gösta Serlachiuksen avustuksella. Kauppa kasvoi vähitellen paikkakunnan suurimmaksi, kunnes se teki konkurssin vuonna 1930.Syynä konkurssiin oli 1916 perustettu kilpailija osuusliike Mänty. Se perustettiin mänttäläisin voimin, koska yhtiö vastusti jyrkästi ulkopuolisen työväen osuuskaupan tuloa paikkakunnalle. Jäseneksi liittyneelle Gösta Serlachiukselle annettiin jäsenkirja nro. 1.

Mäntän osuuskauppaOsuuskaupan toiminta oli aatteellista. Se avusti pulavuosina työttömiä ja huolehti työväenliikkeen varoista. Osuuskaupanhoitajat ja -johtajat olivat usein paikkakunnan sosiaalidemokraattisen liikkeen keskeisiä vaikuttajia.

Mänty fuusioitui vilppulalaisen Ol. Vankan kanssa 1966. Tuolloin se joutui jo kilpailemaan lukuisten yksityiskauppojen kanssa.

Viime vuosina pienet kaupat ovat Mäntässäkin vähentyneet isojen markettien tieltä.

 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS