Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
VALTA | ARKI | PALVELUT | VAPAA-AIKA
 Lapset
Eläkeläiset
Asuminen
Liikenne
Puhelin
Opetus ja
kansanvalistus
Lapset 1  2 Sissi Serlachiuksen lastenseimi

Lapset kuuluivat alusta asti yhtiön sosiaalisen toiminnan piiriin. Mäntässä toimi tiettävästi jo 1900-luvun alussa lastenseimi, joka oli perustettu yhtiön varoilla rouva Sissi Serlachiuksen aloitteesta. 1920-luvulla yhtiön johdon rouvien vastuulla ollut Säde-yhdistys puolestaan piti Savosenmäessä lastenkotia yhdessä naisyhdistyksen kanssa.

Gösta Serlachius haki 1920-luvulla sosiaalisen toiminnan malleja Yhdysvalloista. 1927 perustetun huolto-osaston toiminnan piiriin kuuluivat myös työntekijöiden perheet. Lapsille järjestettiin monenlaista toimintaa puutarhakerhoista partioon, liikuntakerhoihin ja leikkikouluihin. Tärkeitä toimintamuotoja olivat myös äitiysneuvolat, päiväkodit, kesäsiirtolat ja leikkikentät, joita Mäntässä hoidettiin yhteistyössä yhtiön, kunnan ja yhtiötä lähellä olevien järjestöjen kanssa.

Lasten päivähoitoon liittyvät ongelmat korostuivat erityisesti sotien jälkeen. Yhtiö halusi helpottaa työssäkäyvien perheenemäntien arkea, ja se rakennutti Asemankulmalle talon päiväkodin käyttöön 1948.

Kun sosiaalitoiminnan tavoitteita tarkistettiin yhtiössä 1960- ja 1970-lukujen taitteessa, myös yhtiön sosiaalinen toiminta lasten parissa päättyi.


 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS