Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
VALTA | ARKI | PALVELUT | VAPAA-AIKA
Terveydenhoito
Elintarvikehuolto
Kauppa
 Palokunta
Pankki
Posti ja lehdistö
Palokunta 1  2

Paloasema G.A. Serlachius perusti Mäntän Vapaaehtoisen palokunnan (alkuperäiseltä nimeltään Mäntän tulensammutuskunta) palovakuutusosakeyhtiö Rossian kehoituksesta 1880. VPK:hon kuului lähinnä tehtaan omaa väkeä ja se sai varusteensa pääsääntöisesti yhtiöltä. Aluksi kalustona oli yksi käsiruisku ja 15 metriä paloletkua. 1905 rakennettiin tehdasalueelle tiilinen paloasema. Palohälytys annettiin pitkään tehtaan pillillä: kolme pitkää puhallusta tarkoitti sitä, että jossain on tulipalo.

Patruunakauden VPK:lla oli mänttäläisessä yhteisössä suuri merkitys. Se järjesti paikkakunnan tärkeimmät huvitilaisuudet ja sen piirissä syntyi torvisoittokunta, josta myöhemmin tuli Tehtaan soittokunta.

Mäntän VPK 1930

Vielä 1920- ja 30-luvuilla Mäntän VPK huolehti kunnan alueella yksin palosuojelusta. Mäntässä kehitettiin ennakkoluulottomasti sammutusvälineistöä - mm. Suomen ensimmäinen varsinainen paloauto rakennettiin Mäntässä 1925. Niinpä Mäntän VPK oli pitkään Pohjois-Hämeen parhaiten varustettu palokunta.

1930-luvulla kunta tuli vähitellen mukaan VPK:n ylläpitoon. 1980-luvun alusta asti paloasemalla työskentelevät ovat olleet vakinaisesti kaupungin palkkalistoilla.


 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS