Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
VALTA | ARKI | PALVELUT | VAPAA-AIKA
Lapset
Eläkeläiset
Asuminen
Liikenne
 Puhelin
Opetus ja
kansanvalistus

Puhelin

Mäntässä kokeiltiin puhelinta ensimmäisen kerran juhannusjuhlassa 1882. G.A. Serlachius oli itse tuonut puhelinkoneet ulkomailta, ja ensimmäinen koepuhelu käytiin linnan pihan ja Kuoreveden rannan välillä.

Pian onnistuneen kokeilun jälkeen Mänttään rakennettiin oma puhelinverkko. Patruunan ja isännöitsijän taloista sekä tehtaan konttorista voitiin soittaa tehtaan eri osastoille. Kaikkiaan puhelimia oli seitsemän. Kun yhden kampea väännettiin, kaikki soivat - valittu signaali kertoi, kenen kanssa soittaja halusi puhua. Seuraavaksi valmistui linja Vilppulan asemalle. Sieltä oli jatkoyhteys maailmalle ensin rautatien lennättimellä ja 1890-luvun lopulta alkaen Kurun - Ruoveden - Virtain puhelinyhtiön linjoja pitkin.

Mäntän käsivälitteinen puhelinkeskus

Vuosisadan vaihteessa yhtiö rakensi oman puhelinkeskuksen, josta annettiin numeroita myös yksityisille mänttäläisille. 1908 yhtiö kuitenkin luovutti verkkonsa puhelinyhtiölle.

Puhelinyhtiön kanssa käymiensä taksariitojen jälkeen yhtiö hankki taas 1923 Mänttään oman, nyt jo täysautomaattisen puhelinkeskuksen. Myös yksityisten mänttäläisten oli hankittava automaattiset puhelimet. Vähitellen puhelimen käyttö levisi yhteisössä laajemmalle. 1926 Mäntän linjat yhdistettiin valtion verkkoon

Suomen ensimmäinen automaattipuhelinkeskus

Yhtiö hoiti puhelinliikennettä Mäntässä vuoteen 1954, jolloin se myi keskuksensa Pohjois-Hämeen Puhelinosakeyhtiölle. Jatkossa G.A. Serlachius Oy oli puhelinyhtiön tärkein osakas. Se vaikutti puhelinyhtiön asioihin lähinnä sen hallituksessa ja hallintoneuvostossa istuneiden edustajiensa kautta.

G.A. SERLACHIUS