Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
VALTA | ARKI | PALVELUT | VAPAA-AIKA
 Terveydenhoito
Elintarvikehuolto
Kauppa
Palokunta
Pankki
Posti ja lehdistö

Terveydenhoito 1  2

Järjestäytynyt terveydenhoito alkoi Mäntässä 1871, kun G.A. Serlachius ja hänen työväkensä perustivat yhdessä muiden teollisuuspaikkakuntien esimerkin mukaisesti vaivaiskassan. Siihen pääsi jäseneksi maksamalla prosentin palkastaan. Omaa lääkäriä tehtaalla ei ollut, tarvittaessa lääkäri saatiin käymään Keuruulta tai Vilppulasta.

Tehtaan sairaala

Gösta Serlachiuksen kaudella yhtiö otti entistä suuremman vastuun työväestönsä terveydestä. Ensin palkattiin kätilö ja sitten yhdessä Kuoreveden kunnan kanssa tehtaanlääkäri, joka hoiti ilmaiseksi tehtaan työläisiä. 1907 yhtiö perusti tehtaalle pienen sairashuoneen ja palkkasi sinne sairaanhoitajan. Se toimi pitkään Mäntän ainoana sairaalana. Myös yhtiötä lähellä ollut Säde-yhdistys huolehti mänttäläisten terveydenhuollosta. Työsuojelun alalla yhtiö oli Suomen edistyksellisimpiä metsäteollisuusyrityksiä.

Tehtaan sairaalan kuistilta 1927

Tehtaan vastuu mänttäläisestä terveydenhuollosta pieneni 1950-luvun alussa, kun paikkakunnalle saatiin kauppalan terveystalo ja kun lääkäri siirtyi yksinomaan kauppalan palvelukseen. Mäntän aluesairaalan perustamisessa yhtiöllä oli kuitenkin taas suuri rooli. Se antoi hankkeelle suuren avustuksen sekä lahjoitti sairaalaan tontin ja irtaimiston. Kun rakennustyöt uhkasivat rahanpuutteen vuoksi keskeytyä kokonaan, yhtiö vei ne loppuun ottamalla hanketta varten lainan omissa nimissään.

 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS