Info Akselin etusivulle MuistotNokia
NokianvirtaYhteisöTuotteetOmistajat
IDESTAM | POLON

Idestam Knut Fredrik Idestam

Knut Fredrik Idestam (1838-1916) syntyi pappis- ja virkamiessukuun Tyrvännön Lahdentaan kartanossa. Ylioppilaaksi hän valmistui Turun lyseosta 1857 ja filosofian kandidaatiksi vuonna 1862. Opiskellessaan Helsingissä hänen pitkäaikainen huonetoverinsa oli Leo Mechelin. Miehistä tuli elinikäiset ystävät. Idestam suoritti 1863 vuoritutkinnon, jota seurasi stipendin turvin vuori-insinöörin tutkinto Freiburgissa, tunnetun vuoriteollisuuskaupungin kuuluisassa kaivoskorkeakoulussa. Tuona Saksassa viettämänä opiskeluaikanaan hän sai innoituksen puuhiomoihin nähtyään hieman varkain Mägdesprungin ruukinpatruunan käyttöönottamia uusia vesivoiman ja puuvarojen tehostettuja hyväksikäyttömenetelmiä. Suomessa ei pelkästä puumassasta osattu tuolloin vielä valmistaa paperia, vaan raaka-aineena oli pääasiassa pellavalumppu. Paperi oli kallista ja sitä käytettiin äärimmäisen säästeliäästi.

Idestam edusti sukupolvea, joka Krimin sodan jälkeen intoa uhkuen osallistui valtiolliseen elämään tavoitteenaan vapaamielisempi yhteiskuntajärjestys. Häntä ei kuitenkaan kiinnostanut niinkään politiikka vaan enemmänkin teollinen toiminta.

Idestam solmi avioliiton Maria Rosina Krookin kanssa tammikuun 25. päivänä 1865. Samana vuonna hän sai armollisen toimiluvan ja erioikeuden puuhiomolle, joka käynnistettiin Tampereella, 1866.

Tampereen alueelle sijoittuminen oli Idestamille luontevaa mm. siksi, että hänen vanhempi sisarensa Charlotte oli naimisissa Tampereen Pellavatehtaan perustajan Adolf Törngrenin kanssa. Törngreniltä Idestam ostikin maa-alan puuhiomoaan varten Tammerkosken rannalta. Tämän lisäksi hänen serkkunsa oli Tampereen pormestarina.

Idestam oli Suomessa paperiteollisuuden pioneereja, sillä hänen Tampereen hiomonsa oli Suomessa vasta alan toinen yritys. Toiminnan aloittamisessa ilmenneisiin rahoitusongelmiin Idestam sai apua ystävältään Leo Mecheliniltä. Nokialla Idestam kehitti teollisuuden edellytyksiä monin tavoin ja otti käyttöön lukuisia teknisiä uudistuksia.

Idestamin esikoistytär Gertrud avioitui 1888 luutnantti Gustaf Fogelholmin kanssa, joka oli Idestamin opiskelutoverin poika. Fogelholm jatkoi myöhemmin appensa työtä tehtaan toimitusjohtajana Idestamin luovuttua tehtävästä vuonna 1895.

 Tiesitkö tämän Törngren ja Idestam