Info Akselin etusivulle MuistotNokia
NokianvirtaYhteisöTuotteetOmistajat
IDESTAM | POLON

Idestam ja Törngren

Idestamin vanhempi sisar Sofia Charlotte oli naimisissa pikkuserkkunsa, Tampereen Pellavatehtaan perustajan Adolf Törngrenin (1824-1895) kanssa vuodesta 1849 alkaen. Törgrenillä, joka 1851 peri Nuutajärven lasitehtaan, oli merkittävä vaikutus sen kehitykseen ja se kohosikin Suomen mahtavimmaksi lasiruukiksi. Nuutajärven kartanon lisäksi Törngrenin omistukseen kuuluivat mm. Nokian, Haapaniemen ja Laukon kartanot.

Törngren oli perustamassa Tampereelle puuvillatehdasta, Tampellaa. Hän oli myös yksi Tampereen Verkatehtaan suurimmista sijoittajista. Tämän lisäksi Törngren panosti logistiikkaan, jonka vuoksi hän perusti mm. telakan Helsingin Hietalahteen ja oli valmis lainaamaan valtiolle rahaa Tampereen radan rakentamiseksi Hämeenlinnasta. Rautatiehanke ei saanut Helsingin senaatissa kannatusta ja niinpä Törngren aloitti Tampellassa sisävesi- höyrylaivojen rakentamisen Hämeen järville Helsingin-Hämeenlinnan rautatien jatkeeksi.

Saksasta Adolf Törngren kutsui Nuutajärven lasitehtaan konttoripäälliköksi herra Stockmanin. Tälle Törngren lainasi myöhemmin Helsinkiin sijoittuneen kaupan perustamiseen tarvittavan pääoman. Nälkävuosien, Amerikan sisällissodan ja rahanvaihdoksen seurauksena Törngren menetti koko omaisuutensa, joka oli ollut yksi suurimpia Suomessa.

Tampereen alueelle sijoittuminen oli Idestamille luontevaa mm. siksi, että hänen vanhempi sisarensa Charlotte oli naimisissa Tampereen Pellavatehtaan perustajan Adolf Törngrenin kanssa. Törngreniltä Idestam ostikin maa-alan puuhiomoaan varten Tammerkosken rannalta. Tämän lisäksi hänen serkkunsa oli Tampereen pormestarina.

Kokemansa konkurssin jälkeen Törngren nousi vielä jaloilleen myymällä lankonsa, Knut Fredrik Idestamin, perustaman Nokia-yhtiön osakkeita. Kaiken tuon jälkeen Adolf Törngren perusti Tampereelle vielä Takon.

Törngren on haudattu Nokian hautausmaalle.

Takaisin