Info Akselin etusivulle MuistotNokia
NokianvirtaYhteisöTuotteetTehtailijat
KOSKI | PAPERITEHDAS| KUMITEHDAS

Kumitehdas

1898 Helsingissä perustettu Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö oli joutunut 1900-luvun alussa tilanteeseen, jossa sen oli löydettävä pikaisesti keinoja tuotantokustannustensa alentamiseksi. Johdon katseet kääntyivät maaseudulle, missä työvoima oli halvempaa. Ensimmäinen ajatus oli siirtää tuotanto Poriin, mutta se ei sopinut yhtiölle. Paluumatkalla Porista yhtiön edustajat, teknillinen johtaja Antero ja tohtori Pentzin pysähtyivät ihailemaan Nokiaa. Vastavalmistunut sähkövoimala ja rautatieyhteys Tampereelle ja Poriin sekä edulliset työvoimakustannukset saivat yhtiön johdon siirtämään tuotantolaitokset vuonna 1904 Nokialle.

Kumitehtaan vanhinta osaa Pitäjänsillan kupeessa.

Suomen Gummitehdas Oy:n perustajiin kuulunut varatuomari Eduard Polón oli kumitehtaan toimitusjohtaja tehtaan muuttaessa Nokialle. Polónia pidetään suuren Nokia-konsernin luojana. Vuonna 1918 Polón osti kumitehtaalle naapurissa toimineen, Fredrik Idestamin perustaman Nokia Ab:n osake-enemmistön kilpailijan nenän edestä ja vuonna 1922 kumitehdas osti Helsingissä sijainneen Suomen Kaapelitehdas Oy:n. Näillä ostoilla kumitehdas sai toiminnallista synergiaa: Nokia-yhtiöltä se sai kipeästi tarvitsemaansa sähkövoimaa ja kaapelitehtaasta tuli sen suuri asiakas.

Hakkapeliitta-renkaan mainos

Tehtaasta kasvoi 15 vuodessa menestyvä yhtiö. Se valmisti päätuotteenaan aluksi kalosseja ja teknisiä kumituotteita keskittyen myöhemmässä vaiheessa jalkineiden ja erityisen voimakkaasti polkupyörän- ja autonrenkaiden tuotantoon. Renkaista tuli lopulta yhtiön menestystuote. Hakkapeliitta-renkaat ovat olleet vuosikymmeniä nokialaisen rengastuotannon huippunimi.

Nykyisin kumitehdas on jakautunut Nokialla kahteen eri yhtiöön. Suomalaisten tuntemat kumisaappaat valmistaa Nokian Jalkineet Oy, rengastuotantoon on keskittynyt pörssiyhtiö Nokian Renkaat Oyj.