Info Akselin etusivulle MuistotNokia
NokianvirtaYhteisöTuotteetOmistajat
VAPAA-AIKA | TEATTERIT | MUSIIKKI | URHEILU | JUHLAT | KOKOONTUMISPAIKAT | VPK | KANSANSIVISTYS
Työväenyhdistys
Kirjasto
Työväenopisto


Kansansivistys

Paperitehtaan perustamisen aikaan Pirkkalassa oli ainoastaan yksi kansakoulu Harjun kappelissa. Patruuna Idestamin toimesta 1876 perustettu Pirkkalan toinen koulu sijoitettiin aluksi kartanon meijerirakennukseen. Opettajaksi valittiin J.P. Tervo. Tämän lisäksi pidettiin kerran viikossa sunnuntaikoulua, joka oli tehtaan nuorille työntekijöille pakollinen. Tosin siellä nähtiin myös opinhaluisia perheenisiä. Kansakoulu siirrettiin seuraavaksi Jyränmaan tilan pirttiin, missä opetettiin kahdessa vuorossa: lapsia päivisin ja aikuisia iltaisin. Lopulta koululle rakennettiin oma toimitalo, josta myöhemmin tuli tehtaan lastentarha.

Iltakoulun opettajina toimivat tehtaaninsinööri Renggli ja rakennusmestari Jansson. Kursseilla koulutettiin kirjoitustaitoisia miehiä etumiehiksi.

Nokian Työväenyhdistyksen rooli paikallisen yleisen sivistystyön ajajana on ollut sen perustamisesta lähtien keskeinen. Alusta alkaen se ylläpiti kirjastoa ja lukusalia. 1927 perustettu työväenopisto tarjosi aikuisväestölle mahdollisuuden sivistää ja kehittää itseään omalla vapaa-ajallaan. Kun toiminta 1930-luvulla leimautui poliittisesti vasemmistolaiseksi ja valtuusto 1934 lakkautti opiston, perusti sosiaalidemokraattinen työväki 1935 Nokian Työväen Sivistysjärjestön. Keväällä 1945 opisto aloitti toimintansa uudelleen.

Kirjastolaitos on Nokialle perustettu 1920-luvun alussa. Ensimmäinen kirjasto oli kuitenkin jo 1855 avattu Pirkkalan sakastikirjasto. Se siirrettiin myöhemmin osaksi eri koulujen kirjastoja. Kirjasto on maksuttomana palveluna kansallisen sivistystyön kulmakivi.