Info Akselin etusivulle MuistotTampere
TammerkoskiTyö ja tuotteetTyöntekijätOmistajat
PATRUUNOITA
Wasastjerna
ja Törngren
Verkatehtaan miehet
 Idestam
Edvard von
Nottbeckin passi


Idestam Knut Fredrik Idestam

Vuori-insinööri Knut Fredrik Idestam (1838-1916) oli vanhan masunnin perustajan poika. Matkallaan Saksassa 1863 hän oli sattunut vahingossa näkemään salaisena pidetyn menetelmän, jolla puumassasta valmistettiin paperia. Keksintö ei ollut enää uusi. Siitä oli saanut vihiä jo aikaisemmin Tampereen paperitehtaan omistaja Frans Wilhelm von Frenckell. Hän kuitenkin päätti pitäytyä lumpussa, paperin perinteisessä raaka-aineessa.

Sen sijaan Idestam kiinnostui. Mistä tehtaalle saataisiin paikka? Asia ratkesi, kun Törngren myi Idestamille varaamansa tontin alaputouksen varrelta. Idestamin anomus "puulumpputehtaasta" hyväksyttiin toukokuussa 1865 ja toiminta käynnistyi seuravana vuonna. Paikallinen sanomalehti, Tampereen Sanomat painatti näytteeksi yhden numeron tälle mullistavan keksinnön tulokselle joulukuussa 1866.

Idestam kuitenkin tähysi jo laajempaa tehdastilaa ja suurempaa koskivoimaa. Ratkaisu löytyi Nokiankoskesta. Hän siirsi yrityksensä Nokian kartanon maille 1868. Samalla Törngrenin omistamasta kartanon päärakennuksesta tuli tehtaanjohtajan asunto.

Idestamille kuuluneet hopeiset lusikat ja liemikauha

Myös tietotaito levisi. Sitä hyödynsi Idestamilla apuna ollut tamperelainen apteekkari Gustaf Adolf Serlachius, joka perusti oman hiomonsa Mänttään jo samana vuonna. Ei kestänyt kauan, ennen kuin se laajeni paperitehtaaksi. Pian myös Valkeakoski ja Kyröskoski saivat omat paperitehtaansa.

Tampereen museot/Vapriikki