Info Akselin etusivulle MuistotTampere
TammerkoskiTyö ja tuotteetTyöntekijätOmistajat
PATRUUNOITA
Wasastjerna
ja Törngren
 Verkatehtaan miehet
Idestam
Edvard von
Nottbeckin passi


Verkatehtaan miehet

Loimijoen koskessa Jokioisten kartanon maalla oli pitkään toiminut pieni verkatehdas. Valmistus oli pohjannut armeijan vaatetarpeisiin, mutta sittemmin taantunut. Tukholmalainen värjäristä aateliseksi tehtailijaksi noussut Axel Wahren vuokrasi tehtaan ja kehitti siitä 1840-luvulla hyvin toimivan yrityksen. Kun Wahren ei tullut toimeen kartanon omistajan kanssa, hän perusti oman puuvillatehtaan Forssaan ja luovutti Jokioisten vuokraoikeudet konttoristilleen Axel Israel Frietschille.

Piirros Verkatehtaasta 1860-luvulta.

Pian tuli ajankohtaiseksi tehtaan siirtäminen paremmalle toimipaikalle. Myös vuokrasopimus oli umpeutumassa. Samaan aikaan Gustaf Adolf Wasastjerna teki kauppoja sekä Jokioisten kartanosta että tehtaasta, mutta sopimus raukesi. Frietschin oli etsittävä muita mahdollisuuksia. Kun Wahren, Wasastjerna ja Törngren olivat läheisessä kosketuksessa toisiinsa, Tammerkosken mahdollisuudet tulivat esille. Se oli Frietschille mieleinen vaihtoehto.

Näin Hatanpää sai jälleen uuden vuokralaisen. Tarjolla oli kartanon alakosken myllyn seutu vesioikeuksineen verkatehtaan paikaksi. Kun Frietschillä ei ollut kylliksi omaa pääomaa, pellavatehdasta rakentava Törngren tuli avuksi. Tehdasoikeudet saatiin marraskuussa 1856 ja tuotanto alkoi kolme vuotta myöhemmin.

Tampereen museot/Vapriikki