Info Akselin etusivulle MuistotTampere
TammerkoskiTyö ja tuotteetTyöntekijätOmistajat
PAPERI | METALLI | TEKSTIILI | JALKINEET | KUMI
Kuluttajien kumi
Tekninen kumi


Kumi

Voimansiirtohihnoja valmistava Suomen Hihnatehdas Oy perustettiin vuonna 1916. Yhtiön osakkaaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi tuli G.A. Serlachius Oy:n toimitusjohtaja Gösta Serlachius. Vuonna 1941 yhtiö otti nimen Tammer Tehtaat Oy.

Tammer Tehtaiden keilapallo 1960-luvulta


Tehdas on valmistanut voimansiirtohihnojen lisäksi mm. kuljetushihnoja sekä täyskumi- ja paloletkuja. 1950- ja 60-luvuilla valmistettiin kovakumisia keilapalloja. Regina- ja Aino-merkkisten ehkäisykumien valmistus päättyi vuona 1952 ulkomaisen kilpailun tähden. Kondomien tilalle tulivat - samasta valmistusaineesta johtuen - vaahtokumituotteet.

Vuonna 1969 tehdas liitettiin Oy Nokia Ab:hen, minkä jälkeen se keskittyi hihna- ja telamattotuotantoon. Kumitettujen paloletkujen tuotantoa jatkoi yhteistyösopimuksella Tampella, missä kumituotanto päättyi vuonna 1977.

Hyppösen kenkätehtaan lopetettua toimintansa, siitä muodostettiin vuonna 1928 Kumiteollisuus Oy. Tehdas valmisti kalosseja ja kenkien kumikorkoja. Tuotanto laajeni mm. saappaisiin, voimistelukenkiin, uimalakkeihin ja -kenkiin, kaasunaamareihin ja äänilevyihin.

Kumiteollisuus Oy

Tehtaan tavaramerkiksi rekisteröitiin Para brasilialaisen luonnonkumin mukaan. Vuodesta 1937 tehtaan osake-enemmistö oli Suomen Gummitehtaalla ja 1966 se sulautettiin emoyhtiön mukana Oy Nokia Ab:hen. 1960-luvun lopulla jalkinetuotanto keskitettiin Nokialle ja kumitehtaan toiminta Tampereella päättyi.

Muoviteollisuuteen keskittynyt Sarvis Oy aloitti myös kumituotteiden valmistuksen vuonna 1953. Tehdas valmisti kenkäteollisuudelle korko- ja pohjalevyjä, muita kumilevyjä sekä liimaa. Kumituotanto päättyi vuonna 1984.

Tampereen museot/Vapriikki