Info Akselin etusivulle MuistotTampere
TammerkoskiTyö ja tuotteetTyöntekijätOmistajat
PAPERI | METALLI | TEKSTIILI | JALKINEET | KUMI
 Lumpusta paperia
Puusta pahvia


Lumpusta paperia

Paperia valmistettiin käsityönä 1840-luvulle asti, jolloin Frenckellin paperitehtaassa käynnistyi Suomen ensimmäinen paperikone.

Lumppuja Frenckellin paperitehtaalla

Paperia tehtiin lumpuista. Lumppurit kiertelivät keräämässä vanhoja vaatteita ja kankaita. Pellavasta tuli parasta paperia ja villasta heikointa laatua. Tehtaalla lumput lajiteltiin ja pestiin ja niistä irrotettiin napit. Lapset keräsivät napit talteen kaupitellakseen niitä myöhemmin torilla. Lopuksi lumppu leikeltiin pieniksi paloiksi. Lumppujen käsittely oli pölyistä ja likaista työtä.

Silputtu lumppu jauhettiin veden kanssa tasaiseksi harmaaksi massaksi myllyissä eli hollantereissa. Massa kaadettiin suureen sammioon, mistä sitä kauhottiin muottiin eli raamiin. Raamia liikuteltiin varovasti edestakaisin, jolloin massa levisi tasaiseksi kerrokseksi. Sitten massan päälle painettiin tiiviisti villahuopa ja liika vesi puristui pois raamin verkkopohjan kautta. Samalla paperi sai vesileiman: leimakuvio oli punottu messinkilangalla verkkopohjaan.

Märät paperiarkit prässättiin ja kuivattiin samaan tapaan kuin puhtaat pyykit narulla. Kirjoituspaperi käsiteltiin liimalla, mikä esti musteen leviämisen ja imeytymisen. Lopuksi paperiarkit kiillotettiin, laskettiin ja pakattiin.

Tampereen museot/Vapriikki