Info Akselin etusivulle MuistotTampere
TammerkoskiTyö ja tuotteetTyöntekijätOmistajat
PAPERI | METALLI | TEKSTIILI | JALKINEET | KUMI
Padat ja pannut
Liikennevälineet
Teollisuus- ja
voimakoneet
Aseet ja ammukset
Muistipeli
Palapeli


Metalli Valajia Infoa teoksesta

Metalliteollisuus syntyi kahdella tavalla: teollisuusmiehet perustivat tehtaita ja käsityöläiset kehittivät verstaistaan konepajoja.

G.A. Wasastjerna muutti Haverin malmia jalostamaan perustetun masuunin konepajaksi vuonna 1857. Pellavatehtaan konepajan eli Tampellan ensimmäisiä tuotteita olivat höyrylaivat, tärkeimpiä turbiinit, veturit ja puuhiomakoneet.

Sommerin, Hällströmin ja Walldenin vuonna 1897 perustettu konepaja Tammelassa valmisti höyrykoneita, koneita sahateollisuudelle ja tavaravaunuja rautateille. 1930-luvulla Tammelan konepajasta tuli polkupyöriä valmistava Kone ja Terä Oy.

Vuonna 1915 perustettu Lokomo valmisti vetureita, kivenmurskaimia, laivapotkureita, alasimia, kirkonkelloja ja tiekoneita.

Sotien aikana metallitehtaat valmistivat aseita ja ammuksia. Vuonna 1936 Tampereelle siirtynyt Valtion Lentokonetehdas suunnitteli ja rakensi hävittäjiä. Sotakorvauksia Tampella, Lokomo ja Lentokonetehdas valmistivat yhdessä. Tampella teki viiteensataan veturiin alustat ja höyrykoneet, Lokomo kattilat ja Lentokonetehdas ohjaamot.

Hitsauspillisarja

Seuraavina vuosikymmeninä Lokomo ryhtyi valmistamaan dieselvetureita ja metsäkoneita. Lentokonetehtaasta tuli Valmetin Tampereen tehdas, joka valmisti mm. trukkeja ja sähkövetureita lentokonetuotannon siirryttyä Kuorevedelle. 1960-luvulla syntyi myös uusia tehtaita, kuten Valmet Oy:n Instrumenttitehdas ja Tampellan Tamrock. Aivan uusia tuotteita olivat esimerkiksi Nokian kondensaattorit ja Huurteen kylmäkalusteet. Kone ja Terä Oy:n toiminta sen sijaan päättyi.

 Lisää aiheesta Metalliteollisuus 1918-1940 , Metalliteollisuus 1940-1960
Tampereen museot/Vapriikki