Info Akselin etusivulle MuistotTampere
TammerkoskiTyö ja tuotteetTyöntekijätOmistajat
PAPERI | METALLI | TEKSTIILI | JALKINEET | KUMI
Puuvillaiset
painokankaat
Pellavadamastit
Villasta verkaa


Tekstiili

Tampereen tekstiiliteollisuus syntyi kun James Finlayson perusti Tammerkoskelle puuvillatehtaan 1820-luvulla. 1850-luvulla nousi kosken vastarannalle pellavatehdas ja alajuoksulle tuli verkatehdas Jokioisista. Samoihin aikoihin Henrik Liljeroos perusti värjäämön ja myöhemmin kehräämön.

Lapinniemen rantaa Infoa teoksesta

Trikootehdas perustettiin Pyynikille vuonna 1889. Vuonna 1903 sen toiminta siirtyi Alfred Kordelinin perustamalle yhtiölle, jonka nimi oli Oy Suomen Trikootehdas Ab, sittemmin Suomen Trikoo. 1930-luku oli tehtaan suurta nousukautta.

Fabian Klingendahl aloitti trikoon valmistuksen vuonna 1891. Kuusi vuotta myöhemmin hän rakensi tehtaan Esplanadin, nykyisen Hämeenpuiston varrelle. Samalla trikoonvalmistuksen rinnalle ja pian päätoimialaksi tuli villalankojen kehrääminen ja veran kutominen. 1930-luvun puolivälissä Klingendahl oli Suomen suurin kehräämö.

Joukko Finlaysonin puuvillatehtaan entisiä johtajia ja työntekijöitä perusti vuonna 1898 Lapinniemeen Tampereen Puuvillatehdas Oy:n. Tehtaan suunnittelussa käytettiin ajan parasta tekniikkaa. Tampella osti Lapinniemen puuvillatehtaan vuonna 1934.

Kutomotehtaassa III Infoa teoksesta

Yli puolet Tampereen työvoimasta työskenteli tekstiiliteollisuudessa 1930-luvulla, mutta 1950-luvun puolivälistä lähtien tekstiiliteollisuuden merkitys väheni. Kutominen loppui Klingendahlilla vuonna 1966 ja kymmenen vuotta myöhemmin tehdas lopetti toimintansa kokonaan. 1980-luvulla Suomen Trikoosta tuli Finlaysonin tytäryhtiö ja Liljeroos muuttui kiinteistöyhtiöksi. Tampellan tekstiiliteollisuus siirrettiin Lapinnimen puuvillatehtaalle, jonka toiminta päättyi 1980-luvun puolivälissä. Finlayson Oy:n tuotesuunnittelu, myynti ja hallinto toimivat Tampereella, tuotanto ja varastot ovat Forssassa. Tampereen Verkatehdas eli nykyinen Tamfelt valmistaa konehuopia ja suodatinkankaita paperiteollisuudelle.

 Lisää aiheesta Teollisuus, Tekstiiliteollisuus 1918-1940, Tekstiiliteollisuus 1940-1960
Tampereen museot/Vapriikki