-->
ValkeakoskiMyllykylästä tehdaskaupungiksiTehdas
RUDOLF WALDEN | JUUSO WALDEN
Takaisin


Juuso Walfrid Walden

s. 5.4. 1907 Pietarissa
k. 19.11. 1972 Valkeakoskella

Juuso Walden pääsi ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta v. 1925 ja suoritti ekonomintutkinnon Helsingin kauppakorkeakoulussa 1929. Jatko-opintoja hän harjoitti Englannissa vuosina 1930-31. Tältä ajalta juonsi hänen kiintymyksensä englantilaiseen kulttuuriin ja erityisesti jalkapalloon.

Vuonna 1931 Waldenista tuli Suomen Paperitehtaitten Yhdistyksen prokuristi ja seuraavana vuonna Oy Walkiakosken konttoripäällikkö. Vuonna 1935 hänet nimitettiin Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiön myyntipäälliköksi. Vuonna 1940 hän seurasi isäänsä kenraali Rudolf Waldenia Yhtyneiden toimitusjohtajana. Tästä toimestaan hän jäi eläkkeelle vuoden 1970 alusta.

Olympiavuonna 1952 YPOY:n pääkonttori siirtyi Valkeakoskelle Myllykosken erottua yhtiöstä. ”Juuso”, niin kuin häntä tuttavallisesti kutsuttiin ja hän halusi kutsuttavan, otti lopullisesti roolinsa paikkakunnan patruunana. Saumattomassa yhteistyössä kauppalan ja eri järjestöjen kanssa hän ryhtyi vahvoin ottein rakentamaan tehdaskauppalaa uuteen aikaan. Juuson periaate oli, että tyytyväinen työväki on yrityksen paras pääoma. Omakotitontteja myytiin markan nimellishintaan, yhtiöltä sai edullisia lainoja ja rakennustarvikkeita, yhtiö takasi jopa Valkeakosken uuden työväentalon rakennuslainat.

Waldenin ”komentovaunua”, Land Roveria, oppivat tervehtimään pikkulapsetkin, kun se hiljalleen kierteli uusia omakotialueita, isännän oikea kyynärpää ikkunan ulkopuolella oli keli mikä hyvänsä. Ja oppivatpa lapset jalkapallo-otteluissakin hakeutumaan Juuson lähelle. Tiedettiin, että tämän tekee jossakin vaiheessa mieli jäätelöä. Reippaat tipit sai, kun sitä hänelle haki.

Tampereen museot/Vapriikki