-->
ValkeakoskiMyllykylästä tehdaskaupungiksiTehdas
TEHTAASTA | KAUPUNGIKSI


Kaupungiksi

Sotien päätyttyä, tultaessa 1940-luvun lopulle, Valkeakoski oli teollisesta näkökulmasta suuri. Mutta itse kauppala oli lähinnä satunnaisesti paikkailtu jäänne edellisen vuosisadan tehdaskylästä. Keskustaan oli 1930-luvulla rakennettu kivestä pari liikerakennusta ja silta, mutta muuten ydinalue muodostui ilman asemakaavaa rakennetuista puutaloista ja kapeista kujista.

Sodan aikana jo syyskuussa 1942 pidettiin uuden toimitusjohtajan, Juuso Waldenin, johdolla YPOY:n johtoryhmän neuvottelu Valkeakosken tulevaisuudesta. Samassa kuussa toisessa neuvottelussa olivat mukana myös kauppalan kunnalliselämän johtohenkilöt. Tarkoituksena oli sodan päätyttyä rakentaa Valkeakoskesta nykyaikainen yhdyskunta, jossa asukkaat viihtyisivät ja olisivat näin ollen hyvin motivoituneita työssään.

Teollisuuden ja kunnan aiemmin vaivannut luottamuspula muuttui yhteisymmärrykseksi. Kauppalanjohtajaksi vuonna 1946 valittu Kaino Dahl oli kunnallisen patruunan roolissa, kun Valkeakoski vuosikymmenessä loikkasi nykyaikaan. Alun perin ei tarkoituksena ollut edetä aivan kaupungiksi asti. Homma kuitenkin sujui niin hyvin, että vuoden 1963 alusta Valkeakoskesta tuli kaupunki. Kaupunginjohtajan komeat vitjat hankki Juuso Walden, joka puolestaan sai kaupungin kunniaporvarin sertifikaatin.


Tampereen museot/Vapriikki